Jsem No Poo

Možná jste o ní slyšeli, možná to bude poprvé. No Poo někoho zaujme, jinému to přijde odporné, mnoho
kadeřnic z ní není nadšeno, ale my, co jsme No Poo a máme kýžené výsledky, ji prostě milujeme! Je levná, efektivní, a když překonáte počáteční útrapy, vaše vlasy budou prostě wow!

Na počátku bylo naprosté opovržení a výsměch všem těm bláznivým celebritám, které začaly tuto metodu propagovat. Byla to prostě taková blbost, že jsem to musela zkusit!

Co je No Poo?
Jde o tzv. bezšampónové mytí vlasů. Název vznikl zkrácením z No Shampoo (bez šampónu) na No Poo (bez hovínka) a jde tedy o relativně vtipnou slovní hříčku, která více či méně vysvětluje celý záměr.

Proč jsem No Poo?
Opravdu bytostně jsem nevěřila, že by cokoliv mohlo nahradit či dokonce předčít (haha!) moje superluxusní profesionální šampóny a masky, které jsem léta používala na své milované vlásky.
Po pár týdnech No Poo jsem postupně musela uznat, že to úplná hloupost nebude a začala jsem jí přicházet na chuť.
Moje vlasy totiž na vysazení šampónu (po detoxikační části, viz. níže) začaly reagovat překvapivě pozitivně. Byly pevnější, silnější a co mne překvapilo nejvíc, začaly mi zarůstat kouty, se kterými jsem se už dávno smířila (máma i babička je mají taky, takže prostě genetika, že jo…).
Během půl roku mi vlasy narostly o 10 cm, přestaly vypadávat a byly stále silnější a hustší.

Spoustu let jsem toužila po dlouhých, hustých vlasech, nikdy jsem jich nedosáhla, protože se mi moje jemné a slaboučké vlásky vylamovaly v culíku, lámaly a třepily. Dnes mi rostou rychlostí cca 1,5cm za měsíc a jsou tak husté a silné, že se mne klientky začaly ptát, kde si nechávám prodlužovat vlasy, že nejsou vůbec vidět spoje :-)

Ze všeho nejvíc jsem se na začátku obávala toho, že moje vlasy budou páchnout – to jediné bych opravdu nedala :-) :-) Máte-li podobné obavy, vybavte se stejně jako já na počátku éterickými olejíčky nebo na závěr vlasy oplachujte odvarem z bylinek.
Nakonec zjistíte, že vaše vlasy voní i bez nich.

Plánovala jsem vydržet tři měsíce a pak se vítězoslavně vrátit k šampónům s důkazem, že jde jen o další bláznivý výstřelek celebrit. Dnes jsem No poo již tři a půl roku a nemám v plánu šampón ještě někdy vůbec použít.
V současné chvíli jsem ve fázi Water only (Jen voda), tzn. dlouho oplachuji nejprve teplou vodou a na závěr vlažnou. Moje vlasy zkrátka přestaly jakékoliv odmašťování vyžadovat.

Čím si vlasy mýt?
Na začátek je nutné zmínit, že každá hlava je jiná a chce to pořádnou dávku trpělivosti a chuti experimentovat.
Co jedné pomůže, to druhé vyhovovat nemusí. Proto nevěšte hlavu, pokud nebudete hned na začátku nadšené.
Čím déle budete No poo, tím více věcí budete objevovat. Jednoho dne i vy možná dospějete do stádia, kdy si na zahradě nakopete jíl a bez sebemenšího zaváhání si s ním umyjete vlasy :-) nebo si k snídani umícháte ovesné vločky s jogurtem a vaši blízcí se zeptají „jdeš jíst nebo si mýt hlavu?“ :-) pak už budete opravdu profík ;-)

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit, připojte se na internetu k nějaké No poo diskuzní skupině, kde se budete moci online poradit s kýmkoliv (navíc min. zpočátku vám nikde jinde nebudou tolik rozumět jako právě v této komunitě :-)).

Základní výbava No Poo:

- Jedlá soda: Minimálně pro začátek velmi účinný přípravek pro odmaštění pokožky. Stejně jako většinu jiných no poo prostředků na mytí, smícháte s vodou, nanesete na opláchnuté vlasy jako šampón a důkladně vypláchnete. Lze použít pro blondýny jako suchý šampon.
- Jablečný ocet: Skvělá alternativa kondicionéru, po omytí použijte jako závěrečný oplach (ocet se
přidává cca 1-2 lžičky do hrnku vody)
- Mouka – pohanková, chlebová žitná, rýžová atd.: Vytvoříte kašičku s vodou a použije se opět stejně
jako šampón na vlhké vlasy. Je nutné důkladně a trpělivě vypláchnout, ať nezůstane ve vlasech.
- Bílek – dokonalý na mastné vlasy (Pozor! Vždy vyplachujte vlažnou vodou, jinak se na vlasech srazí a tohle fakt nechcete :-) )
- Žloutek – výborný na suché vlasy nebo např. jako maska (2-3žloutky s olivovým, příp. ricinovým olejem a medem naneste na vlhké vlasy, obalte folií a nechte působit, pokud vydržíte hodinu, vaše vlasy vám poděkují), dobře se s ním vymývají oleje z vlasů
- Hořké kakao – pro tmavovlásky perfektní suchý šampon
- Rozhodně stojí za prostudování účinky Marockého jílu či Amly 

Něco málo o Henně
Henna existuje v barevné i v bezbarvé variantě, kterou lze použít jako vyživující kůru. Já sama jsem se více než dva roky barvila odstínem Indigo a považuji za dobrou zprávu, že pomalu ale jistě vznikají i kadeřnictví, ve kterých používají nejen No Poo metodu, ale barví přírodními barvami.
Díky ní budou vaše vlasy silnější a pevnější.
Přestože mám hennu velmi ráda, důkladně si promyslete, zda s ní začnete. Při no poo můžete používat klasické chemické barvy, přestože možná někdo může namítnout, že se to neslučuje se záměrem no poo. Nicméně jakmile jednou začnete barvit hennou, není tak snadné z tohoto vlaku vystoupit. Budete-li chtít v budoucnu vlasy např. zesvětlovat, musíte nechat odrůst celou délku, jinak vám vlasy zezelenají a to vám nemusí udělat radost :-)

Detoxikační fáze
Celý život jsme své vlasy učili žít se šamponem, sami jsme si na nich vypěstovali nich závislost a je tedy logické, že odvykání bude chvilku trvat. Detoxikační fáze je opět různá, ale jistě s ní můžete min. v prvních týden počítat.
Vlasy se mohou začít přehnaně mastit a budou vás svádět k tomu, abyste si je šli rychle umýt. Já tuto fázi přežila v culíku :-) trvala asi 6 týdnů a pak byl klid… četla jsem i případy žen, kterým se detoxikační fáze vrátila třeba po šesti měsících od první, i když to není úplně běžné. Pro toto období mám stejnou radu jako pro pubertální období našich ratolestí: musíte to prostě přežít :-)

Pro koho No Poo není?
No Poo rozhodně není pro někoho, kdo nemá trpělivost a dostatečnou motivaci.
Stejně tak jako v jiných oblastech, i v této musíte vědět, kam směřujete a proč to děláte. Pokud nebudete mít motivaci, budete zničené už v detoxikační fázi.
Neexistují žádná zdravotní omezení, nejsou překážkou lupy ani např. seboroická dermatitida. Právě naopak!
Máte-li zdravotní problém s pokožkou hlavy, můžete jej díky No Poo překvapivě rychle vyřešit.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem bláznivým celebritám, které s NP začaly experimentovat a mému egu, které před časem samo vytvořilo a přijalo výzvu No Poo :-)
Zcela vážně chci poděkovat FB skupině No Poo (no shampoo) CZ-SK, ve které jsem vždy nalezla podporu a pomoc, když jsem si nevěděla rady a bez které bych to v začátcích jistě vzdala.
Díky i všem kadeřníkům, kteří nás respektují a neodsuzují, kteří chápou, že máme
zkrátka jinou cestu :-)

Ať je váš život no poo :-)

Kateřina

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč mít na svatbě vizážistku?

Jak pečovat o svoji pleť v létě?

Zodpovědnost